Matti Mattsson lentokoneen siiven kanssa. Kuvaaja: Jaakko Kilpiäinen

Vuoden korutaiteilija 2020 on koruseppä Matti Mattsson

Korutaideyhdistys on valinnut koruseppä Matti Mattssonin Vuoden korutaiteilijaksi. Kuopiossa asuva ja työskentelevä Mattsson on yksi suomalaisen korutaiteen pioneereista. Ensimmäisen oman pajansa hän on perustanut jo 1972 ja jo lähes 50-vuotta kestäneen uransa aikana Mattsson on säilyttänyt itselleen ominaisen ja vahvan tyylinsä kautta linjan. Korumaailmassa hänet tunnetaan avarakatseisena kierrätysmateriaalien hyödyntämisen edelläkävijänä, joka taiteilijan omien sanojensa mukaan juontaa lapsuuteen. Mattsson oli nuorena poikana talonpurkutyömaalla vasaroimassa nauloja suoriksi, joka saattoi olla yksi aloituskipinä korumaailmaan.

Matti Mattssonin käsissä uuden muodon ja käyttötarkoituksen ovat saaneet niin lentokoneen osat, kahvipannut, naulat kuin saksetkin. Mattsson kutsuu teoksiaan käyttöesineiksi, joiden materiaalit valikoituvat sen mukaan, millaisia käytettyjä esineitä ihmiset lahjoittavat hänelle. Viimeisimpiä lahjoituksia on mm. vanha purjevene. Mattssonin teokset ovat usein luonteeltaan leikkisiä ja oivaltavia. Yksi tunnetuimmista teossarjoista on kattilankansista ja linnunsulista tehdyt seinäkellot.

Mattssonin teoksia on ollut nähtävillä lukuisia kertoja näyttelyissä ympäri maailmaa. Suomalaisella korutaiteella on yleisesti hyvä maine ulkomailla, mitä myös Mattsson on ollut luomassa suomalaisten koruntekijöiden etujoukoissa. Matti tunnetaankin niin maailmalla kuin kotimaassa erityisen positiivisena, ystävällisenä ja kannustavana kollegana, joka on auttanut monia aloittelevia koruntekijöitä. “Pitkä tinkimätön edelleen jatkuva ura ja kannustava kollegiaalisuus nousivat keskusteluissamme esiin merkittävinä tekijöinä Vuoden korutaiteilija 2020 valinnassa”, sanoo Korutaideyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tarja Tuupanen.

Palkinnoksi Mattsson saa nuoren korutaiteilija Theresa Stockbackan luonnonkivestä valmistaman Vega-riipuksen. 

Gallerian Riutassa avautuu Sanna-Mari Kaipion ja Hanna Kostiaisen näyttely Old Wounds / Missing Pieces 2. Kaipio ja Kostiainen ovat molemmat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Saimaan ammattikorkeakoulusta 2018. Idässä nähdään heidän ensimmäisen yhteisnäyttelynsä toinen osa.

Old Wounds / Missing Pieces käsittelee nahan luomista ja identiteetin uudelleenrakentamista. Keramiikka- ja tekstiiliteokset sekä hiuksista ja luonnonmateriaaleista kootut objektit rakentavat kuvaa ihmiskehosta sen epätäydellisyyksien ja vajavaisuuksien kautta. Vaikka keho on pehmeä, hauras ja helposti särkyvä, se on myös alati uusiutuva ja kykenevä korjaamaan itsensä tai tulemaan korjatuksi. Näyttely käsittelee tätä uusiutumisen prosessia.

Sanna-Mari Kaipion tekstiiliteoksissa raja ihon ja sen kanssa kosketuksissa olevien tekstiilien välillä hämärtyy. Käytössä kuluneisiin kankaisiin on jäänyt mustelmia, arpia ja haavoja. Kankaat ovat kuin kipeitä muistoja kantavia ihoja, jotka pois riisumalla keho voi parantua ja unohtaa menneet traumat. Teokset yhdistelevät kirjontaa, huovutusta ja kierrätystekstiilejä.

Hanna Kostiaisen teokset käsittelevät identiteetin menettämistä ja uudelleenrakentamista. Luut ovat kehon tukiranka ja hiukset identiteetin kruunu. Identiteetti taas on perusta sille, mitä me olemme. Kun tämä perusta katoaa, aukeaa mahdollisuus muovata itsensä uudelleen.

Kuvassa Ritva Karan teos: Lajinsa viimeiset, 2020

17.10.-5.11.2020

Vesa Arjatsalo
Outi Heiskanen
Karismaton
Jaana Kangas
Emma Kantanen
Ritva Kara
Janne Laine
Elina Liikanen
Mirja Marsch
Marja-Leena Valkola
Hanne Vartiainen

Galleria Art Frida
Korkeavuorenkatu 25, 00130 Helsinki
040 5784589
www.artfrida.fi

Jäsenistämme mukana: Ritva Kara, Mirja Marsch

8.-25.10.2020
To-pe 15-20, la 10-20, su 15-20
Avajaiset 8.10. klo 17-22

Erikoistapahtumat
10.10. klo 15-17.30
18.10. klo 16.30
25.10. klo 16.30

Galerie Mercier&Associés
3, rue Dupont de l’Eure
75020 Paris

”Jewellery contributes to the pictorial composition of still lifes, signifying a dispossession, a sudden destitution. In executing a trompe-l’œil, the artist
gives expression to an ultimate vanitas: «vanitas vanitatum, omnia vanitas». With nature as their theme, Monika Brugger,
Sophie Hanagarth and Terhi Tolvanen create jewellery in a naturalistic, zoological range. They confront passing time with materiality, eternalising nature by altering it without danger or displaying it in phantasmagorical mode, and ornament the human body, transforming it into an altar to the glory of nature. ”

Näyttely on Parcours Bijoux -tapahtumaa.

Lisätietoja tapahtumasta:
https://www.parcoursbijoux.com/en/home/

Jäsenistämme mukana: Terhi Tolvanen

18.9. – 19.10.2020
Ti – pe 12 – 18:30, la 11 – 17

Studio Elisabeth Habig
Spiegelgasse 25, Wien

”Come with us on a voyage full of discoveries from the sea shore to the depths of the ocean.
Forgotten treasures from the ocean floor emerge and tell of a world beyond the surface where flotsam and sea creatures are turned into wearable sculptures.

Curated by Elisabeth Habig and Konstanze Prechtl, the exhibition “Take the Plunge” shows national and international artists whose works deal with topics related to water. Flotsam such as shells, stones and driftwood serve as material and inspiration.

In this exhibition, water also acts as a connecting element between applied and visual arts, blurring the boundaries. The audience is invited to take the plunge and experience wearable art by a selection of intriguing international artists.”

Works by:
Benedikt Fischer, Lindsey Fontijn, Elisabeth Habig, Angelos Konstantakatos, Wiebke Pandikow, Konstanze Prechtl, Yeseul Seo, Theresa Storbacka, Alise Talberga, Eva Tesarik.

Jäsenistä mukana: Wiebke Pandikow ja Theresa Storbacka

Avoimet ateljeet -tapahtuma 12.-13.9.2020 klo 11-17

Syyskuun toisena viikonloppuna, la-su 12-13.9, järjestetään Konstrundan kolmattatoista kertaa Suomessa. Silloin lähes 300 taiteilijaa, käsityöläistä ja muotoilijaa avaa ovensa yleisölle. Tänä vuonna osallistujia on etelän Hangosta pohjoisen Inariin ja lännen Eckeröstä idän Lappeenrantaan.
Kaikki osallistujat esitellään Konstrundan-lehdessä, joka julkaistaan nyt elokuun puolivälissä ja verkkosivuilla www.konstrundan.fi. Verkkosivuilla katsottavissa myös osallistujien esittelyvideot.

Jäsenistämme mukana:
Ami Avellàn Jewellery, Paannetie 4 A 1, 99870 Inari
Susanna Fauerbacher, Koivisto Studio, Kalliolantie 99, 03600 Karkkila
Anu Kirkinen, Taidetyöhuone, Sammonkatu 10, 33210 Tampere
Tytti Lindström, Veturitallinkuja 34 G, 2.krs, 00540 Helsinki
Kirsi Manninen, Little Big Woman, Akuntie 7, 50670 Otava
Antti Nieminen, Rehulan Ateljeepaja, Mantereentie 934, 54920 Taipalsaari
Maria Nuutinen, Taidekeskus Itä, Valtakatu 66, 53100 Lappeenranta

Taidekeskus Itä on avoinna Konstrundan -tapahtuman aikana tarjoten meneillä oleviin näyttelyihin liittyen kaksi taiteilijatapaamista. Jäsenemme Helena Lehtinen kertoo teoksistaan ja työskentelystään lauantaina klo 13-17 ja Wiebke Pandikow on tavattavissa sunnuntaina klo 13-17. Myös taidelainaamo on avoinna.

Näyttelyajat loppuvuodelle 2021 haettavissa

Taidekeskus ITÄ on Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran ja Korutaideyhdistyksen ylläpitämä galleria- ja taidelainaamotila Lappeenrannan keskustassa (Valtakatu 66). Taidekeskuksen näyttelyohjelmassa korutaiteella on erityinen sija.

Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran ja Korutaideyhdistyksen jäseniltä näyttelymaksu on 400 euroa / tila ja 750 euroa kumpikin tila yhteensä.

Nyt voit hakea näyttelyaikaa vuoden 2021 heinäkuu – joulukuulle.
Hakuaika 15.10.2020 asti.

Lisätietoja ja hakuohjeet:
http://www.taidekeskus-ita.fi/nayttelyhaku/

The exhibition ”Declaration of Sentiments” is a continuation of a historical process. Even today, it brings together 16 female artists from all over the world in the context of gender-based women’s struggle in the art environment. The exhibit is named after the Declaration of Sentiments at the Seneca Falls Congress, held July 19-20, 1848, under the direction of Elizabeth Cady Stanton.

6.9.2020 – 3.10.2020
Thu, Fri 13.30-18
Sat 11.30-17

Galerie Pont & Plas
Hooiaard 6 (Hoek Grasle)
9000 GENT, Belgium
T, +32 (0)486 63 39 54 // info@pontENplas.be
www.pontENplas.be

Jäsenistä mukana: Tarja Tuupanen, Helena Lehtinen, Eija Mustonen

Helsinkiläiset korutaiteilijat Astari G. Swatantri ja Meira Rauta tuovat esille 10 uutta kasviaiheista korua, jotka ovat saaneet inspiraationsa Talvipuutarhan upeista kasveista.

Lisätietoja:
Astari: http://svva.fi/leaves-love-treasures/
Meira: https://www.meimei.fi/fi/linkit.html

Helsingin Talvipuutarha
Hammarskjöldintie 1 A, 00250 Helsinki

8.-27.9.2020*
Ti klo 9-15
Ke- pe klo 12-15
La-su klo 12-16

*vallitsevasta tilanteesta johtuen korunäyttely järjestetään kahdessa vaiheessa:
• 8.-12.9.2020 – täysimittainen koruvalikoima
• 13.-27.9.2020 – supistettu näyttely (korut pääasiassa esillä valokuvina)

Jäsenistä mukana: Meira Rauta

27.8. – 19.9.2020 Galleria Roikassa on Helena Lehtisen ”Please don’t wake me up from this wonderful dream” -näyttely, joka pohtii ihmisen sisäänrakennettua kaipuuta kauneuden pariin ja samalla löytää siitä myös vastauksen koristautumisen ja koristelun merkitykseen. Lehtinen on lähes aina käyttänyt teoksissaan löydettyjä esineitä ja perinteisille koruille epätyypillisiä materiaaleja. Hän on muun muassa jo vuosien ajan kerännyt kirpputoreilta erilaisia kanavatöitä, mutta nyt materiaali on löytänyt paikkansa.

27.8. – 19.9.2020 Galleria Riutassa Wiebke Pandikowin “By the Sea” -näyttelyssä nähdään korutaiteen lisäksi valokuvia. Pandikow on työskennellyt muovipussien kanssa vuodesta 2014 ja on kehittänyt oman menetelmän tuottaa silitysraudan ja juotoskolvin avulla korutaidetta käytetyistä muovipusseista. Teokset ovat käsityötä ja niiden teko perustuu perinteisen käsityön periaatteisiin kuten tarkkuuteen ja kärsivällisyyteen.

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66
53100 Lappeenranta
0400 313 824
http://www.taidekeskus-ita.fi/

Aukioloajat:
ti-pe 11-17
la 11-14